Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ


ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Β. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ


Τέσσερις τροπολογίες για τα αυθαίρετα και τα εξ’ αδιαιρέτου κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου ως μέλος τις αρμόδιας επιτροπής.
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται αναφέρονται:
α) στον καθορισμό ενδιάμεσου συντελεστή παλαιότητας 50%
β) στην αύξηση των δόσεων προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια στην καταβολή των ειδικών προστίμων
γ) 40% έκπτωση για εφ’ εφάπαξ καταβολή
δ) επίλυση του μεγάλου προβλήματος των εξ’ αδιαιρέτου, που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο, με την αναγνώριση των κάθετων ξεχωριστών ιδιοκτησιών ως αυτοτελών

Για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Νέα παράγραφος 27 στο άρθρο 42
  
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις- προσθήκες θα διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, θα άρουν αδικίες και θα αυξήσουν τον αριθμό των ιδιοκτητών που θα συμμετέχουν στις ρυθμίσεις με προφανές δημοσιονομικό και κοινωνικό όφελος.
Τροποποίηση - Προσθήκη

27. «Στο άρθρο 24 του ν. 4014/11
- Στο πρώτο εδάφιο της 8β παραγράφου η φράση «Το πρόστιμο…άλλης χρήσης» να αντικατασταθεί με τη φράση: «Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 40 μηνών».
- Στο τελευταίο εδάφιο της  παραγράφου 8β΄ το ποσοστό «20%» της έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου αντικαθίσταται με «40%».
- Στο φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου του άρθρου 24 του ν. 4014/11:
Ο συντελεστής παλαιότητας 12β που αφορά τα αυθαίρετα από 31-1-1983 έως 31-12-1993 γίνεται 0,5 και προστίθεται ο 12γ από 1-1-1994 ως 31-12-2003 με συντελεστή 0,8»

Για τα εξ’ αδιαιρέτου

Νέα παράγραφος 28 στο άρθρο 42

Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά τα ακίνητα για τα οποία είχαν συσταθεί εμπράγματα εξ αδιαιρέτου δικαιώματα, την περίοδο που ήταν εκτός σχεδίου, και στην συνέχεια εντάχθηκαν στο σχέδιο, χωρίς δυνατότητα νόμιμης σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας ανά υφιστάμενη ιδιοκτησία, και στην συνέχεια έκδοσης Οικοδομικής Αδείας.
Για τα ακίνητα αυτά είναι δυνατόν σήμερα, εφόσον είναι άρτια και οικοδομήσιμα να εκδοθεί οικοδομική άδεια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί δόμησης.
Κατά κανόνα στα ακίνητα αυτά έχουν δημιουργηθεί ξεχωριστές μη νόμιμες ιδιοκτησίες, επί των οποίων ανεγερθεί κτίρια από διάφορους ιδιοκτήτες που είχαν αποκτήσει εμπράγματα εξ αδιαιρέτου δικαιώματα στα συγκεκριμένα ακίνητα.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων αυτών έχουν υλοποιηθεί υπερβάσεις δόμησης.
Επειδή όμως για την έκδοση της οικοδομικής αδείας είναι απαραίτητο να γίνει ο υπολογισμός της δόμησης στο σύνολο του ακινήτου, με προφανείς τις αδυναμίες συντονισμού μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών, προτείνεται με την τροπολογία αυτή να θεωρούνται ως ξεχωριστές κάθετες ιδιοκτησίες (του συνολικά άρτιου και οικοδομήσιμου ακινήτου), οι επιμέρους ξεχωριστές ιδιοκτησίες επί των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου4014/2011 και σύμφωνα με τα υφιστάμενα εμπράγματα εξ αδιαιρέτου δικαιώματα.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση για τις κάθετες αυτές ξεχωριστές ιδιοκτησίες ως άνω, να επιτρέπεται πλέον αυτοτελώς για κάθε μία από αυτές να εκδίδεται οικοδομική άδεια σύμφωνα με τους ισχύοντες στην περιοχή του ακινήτου όρους δόμησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι παραβάσεις που έχουν συντελεστεί στις υπόλοιπες κάθετες ιδιοκτησίες του ακινήτου.
Τυχόν υπερβάσεις δόμησης ανά χωριστή κάθετη ιδιοκτησία ως άνω, προτείνεται να μπορούν να διατηρηθούν εφόσον ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής καταβάλει το ενιαίο ειδικό πρόστιμο της παραγράφου 6α του άρθρου 24.

Τροπολογία  – Προσθήκη

Νέα παράγραφος 28 στο άρθρο 42

28. Προστίθεται παράγραφος 6 στο άρθρο 26 «Ειδικές Διατάξεις» του Νόμου 4014/2011 ως εξής:

«6. Για τα εξ αδιαιρέτου εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμού άρτια ακίνητα στα οποία έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, επιτρέπεται κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου η θεώρηση ως ξεχωριστής κάθετης ιδιοκτησίας κατά το αναλογούν ποσοστό εμπράγματου δικαιώματος, οι επιμέρους ξεχωριστές ιδιοκτησίες επί των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίρια όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι την εφαρμογή του Νόμου και σύμφωνα με τα υφιστάμενα εξ αδιαιρέτου εμπράγματα δικαιώματα.
Για τις ως άνω οριζόμενες ξεχωριστές κάθετες ιδιοκτησίες είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής αδείας αυτοτελώς ανά ξεχωριστή κάθετη ιδιοκτησία και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται ανάλογα οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.
Τυχόν υπερβάσεις δόμησης ανά ξεχωριστή κάθετη ιδιοκτησία ως άνω, μπορούν να διατηρηθούν εφόσον ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής καταβάλει το ενιαίο ειδικό πρόστιμο της παραγράφου 6α του άρθρου 24».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου