Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΖΗΤΑ Ο Φ. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου, Φρ. Παρασύρης με την οποία ενίσταται κατά της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να εξαιρέσει τα αμπέλια -εκείνα που παράγουν ποικιλία για σταφίδα αλλά και επιτραπέζια σταφύλια- και τα κηπευτικά από το πρόγραμμα ενίσχυσης των βιοκαλλιεργειών.
Η εξέλιξη αυτή όπως τονίζει ο κ. Παρασύρης «έχει οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης, επειδή πλέον αισθάνονται ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της παραγωγής».
Επειδή οι βιοκαλλιεργητές έχουν μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες τους λόγω τη μη χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων λαμβάνουν ενίσχυση ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 90 ευρώ ανά στρέμμα.
Είναι προφανές σημειώνει ο κ. Παρασύρης «ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί μεγάλο πλήγμα για εκατοντάδες παραγωγούς αφού χιλιάδες  στρέμματα στην Κρήτη μένουν εκτός ενισχύσεως».
Συγκεκριμένα 20.000 στρέμματα κηπευτικών και 7.000 στρέμματα αμπελιών εξαιρούνται με την απόφαση του Υπουργείου από την ενίσχυση προκαλώντας την εύλογη αντίδραση Αγροτικών Συλλόγων και Παραγωγών, οι οποίοι ξεκίνησαν κύκλο επαφών και διαμαρτυριών επί του θέματος. 
Κατόπιν των παραπάνω, και επειδή η κατάσταση στον αγροτικό τομέα της Κρήτης είναι ήδη βεβαρημένη, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν προτίθεται να δημιουργήσει με πολιτική απόφαση τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν  να ενταχθούν τα αμπέλια και τα κηπευτικά της Κρήτης στην ενίσχυση των βιοκαλλιεργειών μέσω του αντίστοιχου προγράμματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου