Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Φλεβάρη η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε δυο ψηφίσματα. Ένα, που καταδικάζει το επικείμενο νομοσχέδιο στη βουλή για την αποποινικοποίηση της χρήσης, κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών για προσωπική χρήση, την εμπορευματοποίηση της πρόληψης, τη θεραπεία των εξαρτήσεων, την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, και ένα δεύτερο σχετικά με την κατάργηση του ΟΕΚ – ΟΕΕ.
Τα ψηφίσματα, τα οποία έγιναν δεκτά, έχουν ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ενάντια στον «ΚΩΔΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»
Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την ποινική αντιμετώπιση των εξαρτημένων, επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη χρήση ναρκωτικών, με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο "ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ".
Με το νομοσχέδιο αυτό:
1.Αποποινικοποιείται η χρήση, κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση.
2.Εμπορευματοποιούνται η πρόληψη, η θεραπεία των εξαρτήσεων, η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
3.Ενισχύεται η συντήρηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης με την προώθηση της χορήγησης υποκατάστατων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και από τις φυλακές.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Με τη δρομολογούμενη αποποινικοποίηση επιχειρεί σε συνθήκες κρίσης να "ναρκώσει", να χειραγωγήσει τη διογκούμενη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, διευκολύνοντας την πρόσβαση του πληθυσμού σε ναρκωτικές ουσίες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το σχέδιο αυτό νόμου κατοχυρώνει την "ελευθερία στη χρήση, το δικαίωμα, όπως χαρακτηριστικά λέει, στην αυτοπροσβολή"! Τη στιγμή που προσβάλλονται με τον πιο βίαιο τρόπο τα δικαιώματα όλων μας στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό συνιστά πρόκληση η κυβέρνηση να ανακαλύπτει "το δικαίωμά μας στη χρήση", το "δικαίωμά μας" δηλαδή σε μία ανελεύθερη επιλογή.
Προειδοποιούμε ότι η αποποινικοποίηση, σε μία χώρα όπου η χρήση είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση του λαού, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των ποσοστών χρήσης, στην αύξηση των ποσοστών της τοξικοεξάρτησης. Άλλωστε, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη, τα ποσοστά χρήσης είναι 5πλάσια από την Ελλάδα (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα, όπου υπάρχει δυσκολία (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου θεωρεί ότι οι εξαρτημένοι δεν έχουν ανάγκη από φυλακές ή φυλακίσεις. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι από θεραπεία και θεραπευτικά προγράμματα.
Το δικαίωμά τους όμως αυτό στην επιλογή της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης, οι κυβερνητικές πολιτικές, τους το στερούν με κάθε δυνατό τρόπο, υποχρηματοδοτώντας τα στεγνά προγράμματα, ιδιωτικοποιώντας την απεξάρτηση, ναρκοθετώντας την επανένταξη, προωθώντας τη διά βίου συντήρηση της εξάρτησης μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης.
Γι’ αυτό, με το παρόν ψήφισμα το ΔΣ Ηρακλείου :
1. Λέει όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.
2. Αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και διεκδικεί τη γενναία αύξηση των δαπανών για τα στεγνά προγράμματα.
3. Ζητά από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα
ΨΗΦΙΣΜΑ σχετικά με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας
1. Λέει όχι στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.
2. Αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και διεκδικεί τη γενναία αύξηση των δαπανών για τα στεγνά προγράμματα.
3. Ζητά από την κυβέρνηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα
ΨΗΦΙΣΜΑ σχετικά με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας
Καταγγέλλουμε την επερχόμενη κατάργηση των μοναδικών φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, δηλαδή των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας και των Εργατικών Κέντρων. Κατάργηση, η οποία είναι αποτέλεσμα της ψήφισης της σχετικής διάταξης από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση αποδεχόμενοι το μνημόνιο, που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους της Χώρας.
Η κατάργηση των δύο Οργανισμών, στρέφεται ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων και αποσκοπεί να βάλει στο χέρι τα αποθεματικά τους και της περιουσία τους.
Να σημειώσουμε ότι:
1)Δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος, είναι αυτάρκεις οικονομικά και χρηματοδοτούνται μόνο από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
2) Έχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία τους , της τάξης του 1 δις ευρώ.
3)Τους οφείλονται εργοδοτικές εισφορές παρακρατηθείσες από το ΙΚΑ, της τάξεως των 3 δις ευρώ.
4)Έχουν ακίνητη περιουσία της τάξεως των 15 δις, η οποία έχει ανεγερθεί από τις εισφορές των εργαζομένων.
Το κλείσιμο των δύο Οργανισμών θα έχει ως αποτέλεσμα:
1)Την κατάργηση ετήσιας επιδότησης ενοικίου 120.000 οικογενειών.
2)Την κατάργηση παροχής 10.000 άτοκων δανείων αγοράς και επισκευής κατοικιών με την υπαγωγή αυτών καθώς και των 85.000 χορηγηθέντων δανείων Α’ κατοικίας επιδοτούμενου επιτοκίου καθώς και ατόκων δανείων πολυτέκνων και αναπήρων, σε τραπεζικά επιτόκια.
3)Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα εργατικών κατοικιών της χώρας, που περιλαμβάνει 1.300 ημιτελείς, έτοιμες προς παράδοση, κατοικίες καθώς και δημοπρατημένους οικισμούς έτοιμους για έναρξη εργασιών (π.χ. Αϊ Γιάννης Κέρκυρας).
4)Οδηγεί στο κλείσιμο 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Εργατικής Εστίας, που απασχολούν, εκπαιδεύουν και σιτίζουν δωρεάν, 2.500 παιδιά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, κατασκευασμένες από τις εισφορές των εργαζομένων. Οι Δήμοι αδυνατούν να απορροφήσουν τα παιδιά των σταθμών της Εργατικής Εστίας στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς και τους εργαζόμενους.
5)Καταργούνται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, καθώς και τα δελτία θεάτρου και βιβλίων, επηρεάζοντας άμεσα και τους απασχολούμενους στο ξενοδοχειακό και εμπορικό κλάδο.
6)Γίνεται προσπάθεια κατάργησης των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών αφού τους οδηγούν σε οικονομικό αποκλεισμό.
7)Τέλος οδηγούν στον καιάδα της ανεργίας πάνω από 1.700 εργαζόμενους και των δυο χρήσιμων Οργανισμών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απαιτεί : τη διατήρηση και ενίσχυση των δυο Οργανισμών καθώς και όλων των παροχών τους χωρίς καμία απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού τους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το κοινωνικό τους έργο.
Β. Στηρίξαμε το αίτημα γονέων – μαθητών - εκπαιδευτικών για την επανίδρυση εξεταστικών κέντρων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες από τα ΕΠΑΛ στο Ηράκλειο, αντί να μεταβαίνουν Αθήνα με ότι κόστος και ταλαιπωρία συνεπάγεται αυτό.
Γ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, την ώρα των ερωτήσεων/αναφορών κατέθεσαν τις εξής θέσεις και προτάσεις:
·Η Δημοτική αρχή θα πρέπει πιο τακτικά να συγκαλεί ΔΣ, εν μέσω πληθώρας πολιτικών εξελίξεων, πράγμα που συνειδητά αποφεύγει. Απέφυγε την μπόρα των αντιλαϊκών μέτρων του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (Μνημόνιο 2, εφαρμοστικοί νόμοι, κ.ά.), για να μην αναγκαστεί να πάρει θέση για τα όσα δραματικά και βάρβαρα μέτρα παίρνονται σε βάρος του λαού. Δεδομένου ότι το νέο μνημόνιο 2 θα επιφέρει νέα μείωση πόρων προς την Τοπική Διοίκηση που σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για τους δημότες, μεγαλύτερες ελλείψεις σε έργα, κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς, όπως σχολειά, ΚΑΠΗ, «βοήθεια στο σπίτι», παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα, κ.λ.π.
·Η δημοτική αρχή προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ που έχει να κάνει με το μοίρασμα της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων αυτεπιστασίας, που προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού για 135 μέρες το πολύ. Τα προγράμματα αυτεπιστασίας χρηματοδοτούνται κατά 50% από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή τις εισφορές των εργαζομένων και 50% από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα παίρνουν οι δήμοι και η αποπληρωμή τους θα γίνεται από τα έσοδα μέσω της φορολόγησης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Με τέτοια προγράμματα ασπιρίνες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Με τέτοια προγράμματα η δημοτική αρχή πρωτοστατεί στην ανακύκλωση της ανεργίας συμβάλλοντας έτσι στον εξωραϊσμό αυτού του απάνθρωπου συστήματος.
·Προβλήματα εργαζομένων και ελλείψεις στην υπηρεσία καθαριότητας.
·Μεταφέραμε τα αιτήματα των ηλικιωμένων του ΚΑΠΗ Μασταμπά για τις άσχημες συνθήκες που υπάρχουν που βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του.
·Αναδείξαμε για άλλη μια φορά το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών στα σχολεία, προτείνοντας άμεσα κι επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του διεκδικώντας έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους Δήμους, ώστε να δίνεται τουλάχιστον ένα μικρό γεύμα στα παιδιά. Σε σχέση με τη φτώχια που διευρύνεται προβάλλαμε την ταξική κοινωνική αλληλεγγύη, το δρόμο του αγώνα σε αντιπαράθεση με κάθε είδους φιλανθρωπία.
Σε σχέση με τα παραπάνω η δημοτική αρχή κράτησε σιωπή ιχθύος, με την χιλιοειπωμένη δέσμευση ότι θα μας απαντήσουν γραπτά…
Δ. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε το νέο πρόγραμμα, με τίτλο «τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων», που φέρνει για έγκριση η δημοτική αρχή και το οποίο μεταθέτει ουσιαστικά την πρόνοια στην επιχειρηματικότητα. Καθώς και οι παραπέρα συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, στο οποίο είμαστε αντίθετοι.
Η δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης