Με προσωπική επιστολή του στα μέλη του Κοινοβουλίου ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης προτείνει συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την πραγματική κατάσταση της χώρας και να σταματήσει να τον τρομοκρατεί. Επίσης, ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει ολομέλεια και να οργανώσει συζήτηση η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση και να οργανωθεί στη Βουλή μια ημερίδα με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους επιφανείς οικονομολόγους. Τέλος, προτείνει ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν το Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και τη συμμετοχή ή τη στήριξη και όσων άλλων κομμάτων συμφωνήσουν.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων η επιστολή του αναφέρει: "Πιστεύω πως έχουμε άμεσο και προσωπικό, καθ' ένας μας, πολιτικό χρέος,
1. Να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση:
Α. Να ενημερώσει πάραυτα, με κάθε λεπτομέρεια, ειλικρινά και υπεύθυνα την Εθνική αντιπροσωπεία και τον Ελληνικό Λαό, για την πραγματική κατάσταση της Χώρας. Χωρίς μισόλογα και χωρίς υπερβολές. Μόνο την αλήθεια, αλλά όλη την αλήθεια. Τι πρέπει να περιμένουμε, τι μπορούμε να ελπίζουμε, τι να φοβόμαστε. Τι υποχρεώσεις έχουν αναλάβει για λογαριασμό του λαού οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος και πόσα θα πληρώσουμε για τη «σωτηρία» μας (πόσα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και πόσα οι «άλλοι») και σε τι χρονοδιαγράμματα. Είναι απαράδεκτο να μαθαίνουμε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τις συμφωνίες της Κυβέρνησής μας με το ΔΝΤ ή την κα Μέρκελ και τους λοιπούς.
Β. Να σταματήσει αμέσως την επικοινωνιακή διαχείριση της Κρίσης και τη μελοδραματική κατατρομοκράτηση του λαού, που ανεξάρτητα από την ακραία σοβαρότητα της κατάστασης, έχει στόχο να εκβιάσει τη συναίνεσή του σε επιλογές που δεν γνωρίζει πραγματικά και που επομένως δεν μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει μετά λόγου γνώσεως.
Οι παραπάνω Α. και Β. υποχρεώσεις της παρούσας Κυβέρνησης είναι ανεξάρτητες από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, η δε ευθύνη για τη μη εκπλήρωσή τους και τις απορρέουσες συνέπειες, δεν εκπνέει με τη λήξη της θητείας της.
2. Να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής:
Α. Να συγκαλέσει επειγόντως και «ατύπως», με δική του πρωτοβουλία (παρά τον κανονισμό της Βουλής), έπειτα από αίτημα των βουλευτών, την Ολομέλεια και να οργανώσει με δική του ευθύνη συζήτηση ανάλογη με εκείνη «προ της ημερησίας διατάξεως», στην οποία θα λάβουν μέρος μόνο Βουλευτές και η οποία θα μεταδίδεται από την τηλεόραση.
Θα έχει προηγηθεί σε κανονική συνεδρίαση προ της ημερησίας διατάξεως η λεπτομερής ενημέρωση του Σώματος από την Κυβέρνηση, όπως προβλέπεται στο 1,Α.
Το Προεδρείο θα συνοψίσει τα συμπεράσματα της συζητήσεως και θα τα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Κυβέρνηση και στους Αρχηγούς των Κομμάτων. Είναι βέβαιο πως δεν θα μπορέσουν να τα αγνοήσουν.
Ως προς τον Κανονισμό: Η έκτακτη κατάσταση όχι απλώς αιτιολογεί, αλλά επιβάλει την έκτακτη διαδικασία. Παρακαλείται λοιπόν ο κ. Πετσάλνικος να μην αντιτάξει νομικίστικη ένσταση, γιατί εν τέλει η Βουλή έχει την απόλυτη αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση.
Β. Να οργανωθεί στη Βουλή, από το Προεδρείο της, μια ημερίδα με προσκεκλημένους έναν αριθμό Ελλήνων και ξένων επιφανών οικονομολόγων. Με το υψηλό επιστημονικό και τεχνοκρατικό κύρος τους θα κατατοπίσουν, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και προκαταλήψεις, τα μέλη του κοινοβουλίου για το τι πραγματικές επιπτώσεις στο παρόν και το μέλλον θα έχουν τα διάφορα μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας και τα διάφορα «σενάρια». Τι μπορούμε να ελπίζουμε και τι να φοβόμαστε. Και κυρίως τι προτείνουν για την ταχύτερη έξοδο από την Κρίση και το πέρασμα στην ανάπτυξη.
3. Να ζητήσουμε (ανεξάρτητα από τα παραπάνω) από τους Πρωθυπουργό και Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
A. Να συγκροτήσουν το συντομότερο Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και τη συμμετοχή ή τη στήριξη και όσων άλλων Κομμάτων συμφωνήσουν.
Β. Εάν δεν συμφωνήσουν σ’ αυτό τα δύο Κόμματα, να συμφωνήσουν τουλάχιστο να προκηρυχθούν εκλογές, αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού.
Γ. Εάν ούτε σε αυτό συμφωνήσουν τα Κόμματα, να δεσμευτεί μια ευρεία διακομματική ομάδα βουλευτών να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άμεση προκήρυξη εκλογών.
Είναι απολύτως σαφής ο τρόπος δημιουργίας αυτών των προϋποθέσεων και οι παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν όλη την απαιτούμενη τεχνογνωσία, γι’ αυτό.
Πιστεύω πως όταν λέμε ότι οφείλουμε «να αρθούμε στο ύψος των δραματικών περιστάσεων» έχουμε και την υποχρέωση και την Ευθύνη να βρούμε τους πρακτικούς τρόπους για να το κάνουμε!
Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας, Σας παρακαλώ, αγαπητέ συνάδελφε, να θεωρήσετε αυτές τις σκέψεις ως μία ταπεινή, αλλά εναγώνια συμβολή στην προσπάθεια όλων μας να φανούμε, αυτή τη δύσκολη ώρα, αντάξιοι της εντολής που μας έχουν εμπιστευθεί οι συμπολίτες μας και του ρόλου μας ως Εθνικών αντιπροσώπων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου