Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

1 - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 



Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού σε μία προσπάθεια  ενθάρρυνσης της πρακτικής του θηλασμού και αποφυγής χρήσης από τις μητέρες υποκατάστατα γαλάτων, καθώς ο θηλασμός  έχει διαχρονικά  αμετάβλητη αξία .
To «ξένο» γάλα που δίνεται στα βρέφη αντί για το μητρικό είναι τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Το μητρικό γάλα περιέχει πάρα πολλές ουσίες που δεν περιέχονται στο γάλα της αγελάδας. Καμία προσθήκη και τροποποίηση του «ξένου» γάλακτος δεν μπορεί να το κάνει ισάξιο του μητρικού. Το βέβαιο μάλιστα είναι ότι εκατοντάδες βρέφη και παιδιά ταλαιπωρούνται με προβλήματα υγείας που απορρέουν από το γεγονός ότι δεν θήλασαν τη μητέρα τους.
Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα είναι ευρέως γνωστά.:
Πλεονεκτήματα για το παιδί
 - Τα θηλάζοντα έχουν υψηλότερο Δείκτη Νοημοσύνης (IQ).
 Ο μητρικός θηλασμός δρα ανασταλτικά σε:
 - οξεία και χρόνια μέση ωτίτιδα
 - διάρροια
 - μηνιγγίτιδα
 - νεκρωτική εντεροκολίτιδα
 - ασθματική βρογχίτιδα
 - βρογχιολίτιδα
 - ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη
 - παχυσαρκία
 - κοιλιοκάκη
 - φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
 - παιδικό καρκίνο
Πλεονεκτήματα για τη μητέρα
Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερο συχνά:
 - Καρκίνο μαστού
 - Καρκίνο ωοθηκών
 - Οστεοπόρωση
 Οι μητέρες που θηλάζουν:
 - Έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση
 - Αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους
 - υπάρχει ευκολία στη σίτιση καθώς  και οικονομία και τέλος
 - λόγω της αντισυλληπτικής δράσης του θηλασμού, οι γυναίκες που θηλάζουν 
   προγραμματίζουν σωστότερα τις γεννήσεις των παιδιών τους 
Τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού στη χώρα μας δεν οφείλονται στην άγνοια των πλεονεκτημάτων αυτών. H πρόθεση θηλασμού των ελληνίδων υποψήφιων μητέρων, σύμφωνα με τις ιατρικές εργασίες, είναι 90%. Μετά τον τοκετό, το 80% των μητέρων ξεκινάει να θηλάζει, όμως το ποσοστό αυτό πέφτει ραγδαία τον δεύτερο μήνα, για να φτάσει στο απαράδεκτο ποσοστό του 4% αποκλειστικού θηλασμού στο πρώτο εξάμηνο της ζωής. Το ποσοστό αυτό είναι σύμπτωμα  που πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να βάλει σε αυξημένη εγρήγορση κάθε νέο γονιό.
Κάποιοι λοιπόν χειρισμοί οδηγούν τις γυναίκες σε υπογαλακτία ή και, το συχνότερο, σε φαρμακευτική διακοπή του θηλασμού.
 Ο μεγάλος ένοχος είναι το γεγονός ότι εισάγεται στη διατροφή του νεογέννητου από το Μαιευτήριο γάλα σε σκόνη («ξένο» γάλα) αμέσως μετά τη γέννηση, και συχνά χωρίς καν να ερωτηθούν οι γονείς. H τόσο νωρίς εισαγωγή του μπιμπερό φαίνεται ότι είναι καθοριστική για το αν και πόσο διάστημα το μωρό θα θηλάσει. Και βέβαια το γεγονός ότι, κατά την έξοδο από το μαιευτήριο, πολλές φορές  δίνεται συνταγή γάλακτος σε σκόνη,  ακόμη και αν έχει καταφέρει το νεογέννητο να θηλάσει αποκλειστικά, τις τέσσερις ημέρες που παρέμεινε στο μαιευτήριο. Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγων που κλονίζει την πεποίθηση της μητέρας ότι θα καταφέρει να θηλάσει το μωρό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου