Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις των κατοχικών δυνάμεων και το αναγκαστικό δάνειο.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής, φέρνει στη Βουλή την πρόταση του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου "Νικόλαος Ζορμπάς" για τη διεκδίκηση των εθνικών δικαιωμάτων (οικονομικών απαιτήσεων) και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του Συνδέσμου, είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα δικαιώματα (απαιτήσεις) της χώρας μας τα οποία απορρέουν τόσο από τις πολεμικές καταστροφές (υλικές, ανθρωπιστικές κλπ) που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, οι γνωστές, δηλαδή, επανορθώσεις όσο και η εξόφληση (επιστροφή) του αναγκαστικού δανείου που πήραν τα εν λόγω στρατεύματα. Τα εθνικά και οικονομικά αυτά δικαιώματα της χώρας μας είναι απαράγραπτα.
Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει επί τάπητος την εξόφληση, εντόκως, από τη Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Γιατί εκτός από το μνημόνιο υπέρ των τοκογλύφων δανειστών, υπάρχει και το Ιερό Μνημόνιο που έχει υπογράψει ο ελληνικός λαός με το ίδιο του το αίμα και η εξόφληση του οποίου βαρύνει τους κατακτητές.
Το περιεχόμενό του δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά είναι και βαθύτατα ηθικό. Για την διεκδίκηση αυτού του Μνημονίου (πολεμικές αποζημιώσεις και αναγκαστικό δάνειο) προτείνεται η ακόλουθη διαδικασία:
1. Η κυβέρνηση να αναθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αποτιμήσει χωριστά, εντόκως το υφιστάμενο μέχρι σήμερα ύψος τόσο των πολεμικών επανορθώσεων όσο και εκείνο του αναγκαστικού δανείου.
2. Τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη η κυβέρνηση να κοινοποιήσει νομικώς (εξώδικο) στη γερμανική κυβέρνηση καλώντας την σε δημόσια δήλωση ότι σε εύλογο χρόνο, ρητώς οριζόμενο, θα εξοφλήσει τις απαιτήσεις της χώρας ή να τις συμψηφίσει καθ' ο μέτρο αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας.
3. Παρερχομένου άπρακτου του οριζόμενου στο εξώδικο χρόνου, η κυβέρνηση να εναγάγει στα αρμόδια δικαστήρια τη γερμανική κυβέρνηση, προσεπικαλούμενη στην εν λόγω δίκη τους δανειστές μας ως έχοντες έννομο συμφέρον. Ευνόητη είναι η διευκρινιστική δήλωση ότι δεν αποκλείονται οι προσθέτως παρεμβαίνοντες.
4. Αμέσως με την κατάθεση της αγωγής η κυβέρνηση να εγγράψει τις απαιτήσεις αυτές (πολεμικές επανορθώσεις και δάνειο) με χωριστούς κωδικούς ως προβλεπόμενα και απαιτητά έσοδα στον Γενικό Προϋπολογισμό του κράτους του έτους 2012.
5. Όλες οι ανωτέρω πράξεις να επικυρωθούν από τη Βουλή με ειδικό νόμο και να κοινοποιηθούν προς ενημέρωση και ενδεχομένως για κάθε νόμιμη ενέργεια στους διεθνείς οργανισμούς καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο οποίο με πρόταση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια.
Πρόταση για να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων κατέθεσε και η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, μαζί με άλλους 27 βουλευτές.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
"Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
Με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942, οι Γερμανοί και οι ιταλοί αυθαίρετα αποφάσισαν ότι η Ελλάδα όφειλε να δανείζει τις δύο χώρες τόσο με σκοπό τη συντήρηση των στρατευμάτων τους, όσο και με επιπλέον ποσά για. άλλους σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δάνεισε τις χώρες που την είχαν ουσιαστικά υποδουλώσει. Η χώρα μας από δανειζόμενος μετατράπηκε σε δανειστή την χειρότερη περίοδο της ιστορίας τη ς.
Ενώ, όμως, η Ιταλία αποπλήρωσε το δάνειο τη ς προς την Ελλάδα και ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπληρωμής του αντίστοιχου γερμανικού δανείου, οι ενέργειες αυτές σταμάτησαν. Η Γερμανία σήμερα οφείλει στη χώρα μας περίπου 54 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους) προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο μας επέβαλε.
Η καταστροφή, υλική και ανθρώπινη, που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας. Εκτός από το αναγκαστικό δάνειο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την, κατά τη διάρκεια της κατοχής καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό νια την καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας που μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 103 δις ευρώ (χωρίς του ς τόκους).
Σημειωτέον δε ότι η Γερμανία έχει αποπληρώσει όλες τις χώρες τις οποίες κατέκτησε και πολέμησε, στη βάση των επανορθώσεων που όρισε η διασυμμαχική επιτροπή των Παρισίων το 1946, πλην της Ελλάδας. Η αδικία είναι προφανής.
Σήμερα αθροίζονται, το λιγότερο, 65 ψηφίσματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από ποικίλους φορείς, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ζητάμε να συζητηθεί το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς.
Παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν σύμφωνα με το άρθρο 41 του κανονισμού της Βουλής ενώπιον των τριών συναρμόδιων Επιτροπών:
α) ο Υπουργός Οικονομικών κ, Ε. Βενιζέλος
β) ο Υπουρνός Εξωτερικών κ. 1. Δήμας
γ) ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος
δ) ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Μ.Παπαϊωάννου
ε) Εκπρόσωποι τω ν φ ορέων που ασχολούνται με τα εν λόγω ζητήματα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου